در این مطلب اندکی با پدر خوانده هوش مصنوعی یعنی پروفسور جفری هینتون خواهیم بود و از نگرانی پیش آمده او سخن خواهیم گفت.
یکی از نگرانیهای امروزه بشر و همینطور پدر خوانده هوش مصنوعی اتفاقیست که با همه گیری و گسترش هوش مصنوعی پیش خواهد آمد و آن هم بیکاری و از بین رفتن بسیاری از مشاغل انسانیست که با استفاده از هوش مصنوعی عملا دیگر به آنها نیاز نخواهد بود.
نیاز به سازوکاری برای درآمد ثابت در دوران هوش مصنوعی
او میگوید نیاز است تا بر اساس سازوکاری به همه افراد درآمدی ثابت و پایه تعلق بگیرد و دلیل آن را نیز گسترش هوش مصنوعی و همینطور از بین رفتن مشاغل روزانه و معمول میداند.
او معتقد است که دولت یا دولتها باید به یک تصمیم جمعی و جهانی برسند تا انسانها از اتفاقی که بزودی خواهد افتاد لطمه نبینند و در صورت از دست دادن مشاغل خود بتوانند با یک حداقل درآمد به زندگی خود ادامه دهند.
ضمنا او در نشستی که با مردم یکی از مناطق شهر محل سکونت خود داشته هم بر این موضوع تاکید کرده و معتقد است این ایده معقول به نظر میرسد.
او میگوید احساس میکرده که با ایجاد و رشد هوش مصنوعی بهره وری در مشاغل و همینطور درآمد در آنها افزایش یابد و مردم به ثروت بیشتری دست پیدا کنند اما آنچه شاهد آن است مزایایی است نصیب ثروتمندان میشود و نه افرادی که در طبقه پایینتر اجتماعی قرار دارند و به موجب هوش مصنوعی از کار بیکار میشوند. معتقد است این موضوع میتواند تبعات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
پروفسور هینتون پیشگام عرصه توسعه شبکههای عصبی است که مبنای نظری انقلاب فعلی در حوزه هوش مصنوعی شناخته میشود.
او تا همین سال گذشته در گوگل مشغول به فعالیت بود اما به یکباره تصمیم به ترک گوگل گرفت تا بتواند آزادانهتر در مورد آنچه خودش خطرات حاصل از گسترش هوش مصنوعی میداند صحبت کند.
درآمد پایه جهانی چیزی شبیه به یارانه معیشتی است
مفهوم درآمد پایه جهانی این است که دولت به همه افراد بدون در نظر گرفتن امکانات و شرایطشان حقوق مشخصی را پرداخت کند. چیزی شبیه به یارانه معیشتی که اکنون در کشور شاهد پرداخت آن هستیم.
البته نظر پدرخوانده منتقد و مخالف هم دارد که معتقدند این امر بسیار پر هزینه خواهد بود و بودجه جاری کشور را از ارائه خدمات عمومی منحرف میکند، این در حالیست که لزوما نتیجه این اقدام کاهش فقر نخواهد بود.
البته منبعی از سوی دولت اعلام کرده است که «هیچ برنامهای برای این اقدام ندارد».
آنچه که تحولات سال گذشته نشان داده این است که دولتها تمایلی برای مهار استفاده نظامی از هوش مصنوعی ندارند.
و این در حالیست که در جریان رقابت برای توسعه در این صنعت و تولید محصولات، این خطر وجود داشت که توجه کافی بر سطح امنیت و ایمنی انجام نشود.
براساس گفته پروفسور هینتون تصور او بر این است که بین ۵ تا ۲۰ سال آینده پنجاه درصد احتمال این وجود دارد که نیاز به مقابله با هوش مصنوعی در جهان احساس شود.
او حتی معتقد است که این تهدید تا سطح انقراض برای بشر میتواند پیش برود زیرا ما توانستیم شکلی از هوش مصنوعی را ایجاد کنیم که بهتر از هوش بیولوژیکی عمل میکند و این به گفته پروفسور هینتون بسیار نگران کننده است.
او گفت که هوش مصنوعی میتواند تکامل یابد تا انگیزهای برای ساخت چیزی فراتر از خود را پیدا کند و حتی میتواند مستقلا دست به اقداماتی برای رسیدن به هدفی فرعی بزند تا بتواند کنترل را بر دست بگیرد.
گویا سیاهی میتواند بر روشنایی چیره شود…
او میگوید شواهدی در مدلهای زبان LLM وجود دارد که نوعی الگوریتم هوش مصنوعی که برای تولید متنها از آن استفاده میشود از مسیرهای نامتعارف و فریبنده برای انجام فرآیندهای خود استفاده میکند.
هوش مصنوعی برای اهداف نظامی استفاده میشود
تصور او این است که کاربردهای اخیر هوش مصنوعی برای تولید هزاران هدف نظامی همه چیز را دارد به سمت یک نقطه خطرساز میبرد.
اما وجه تاریک موضوع اینجاست که پروفسور هینتون میگوید نگرانیاش برای زمانیست که هوش مصنوعی بتواند به طور مستقل تصمیم بگیرد و دست به کشتار مردم بزند.
پروفسور در خصوص قوانین و ممنوعیتهای احتمالی در سطح جهانی نیز بیان کرد که ممکن است چیزی شبیه به کنوانسیون ژنو (معاهدات بین المللی که استانداردهای قانونی را برای رفتارهای بشر دوستانه در جنگ) برای تنظیم استفاده نظامی از هوش مصنوعی مورد نیاز باشد.
البته او افزود که تصور نمیکند همچین اتفاقی بیفتد مگر اینکه اتفاق تلخ و یا بسیار بدی رخ دهد.
پروفسور هینتون در پاسخ به اینکه آیا غرب در مسابقه و هیاهو با حکومتهای شرقی مانند روسیه و چین قرار خواهد گرفت یا خیر؟ گفت: ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه گفته است سالها پیش هرکسی که هوش مصنوعی را کنترل میکند، جهان را کنترل خواهد کرد.
پس در نتیجه تصور بر این است که آنها بسیار به این موضوع اهمیت میدهند و برای موفقیت در آن تلاش میکنند.
در هرصورت غرب نیز در حوزه تحقیقات بسیار جلوتر از کشورهایی مثل روسیه قرار دارد. ولی در مقایسه با چین، شاید و شاید کمی جلوتر باشد چون چین بیاندازه در حال پیشرفت در این حوزه است.
در نهایت او عدم استفاده از هوش مصنوعی در فرآیندهای نظامی را بهترین راهکار دانست.
«اما آنچه به زلالی آب واضح و شفاف است نبرد ابرقدرتهای جهان در راستای استفاده هرچه بیشتر از هوش مصنوعی است.»
ضمن تشکر از شما برای توجه و مطالعه این مطلب آرزومندم که هوش مصنوعی هر روز بیشتر در حوزههای پزشکی و خدمت به انسانها توسعه یابد و بتوانیم به کمک آن به رفاه و آسایش بشر کمک و خدمت نماییم.
اگر علاقهمند هستید میتوانید به مقاله منبع در مورد این ویژگی مراجعه کنید تا چیزهای بیشتری از آن بخوانید.
اگر به AI علاقهمند هستید میتوانید صفحات «اخبار هوشمصنوعی» و «مقالات هوشمصنوعی» را دنبال کنید.
افکارتان را باما در میان بگذارید